4.11.07

Μονιμες Εναεριες Περιπολιες Πυρασφαλειας

Aπεδείχθη ότι η αντιμετώπιση πυρκαϊών μετά το αρχικό τους στάδιο, όταν πλέον έχουν “φουντώσει”, είναι δυσχερέστατη έως αδύνατη. Μία τακτική που θα απέβλεπε στην έγκαιρη επέμβαση κατά την έναρξη της πυρκαϊάς θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερη.

Επικοινωνώντας με την Αερολέσχη Αθηνών πληροφορήθηκα ότι:

α. Έως πριν κάποια χρόνια ανατίθεντο εναέριες περιπολίες στις Αερολέσχες οι οποίες με μεγάλη ευσυνειδησία τις εκτελούσαν. Για αυτές ζητούσαν μόνον το κόστος χρήσης του α/φ, το οποίο ανέρχετο σε μόλις 140€ ανά ώρα πτήσης. Το καθεστώς αυτό ανετράπη και οι περιπολίες σταμάτησαν διότι τα ελάχιστα αυτά χρήματα δίνονταν με καθυστέρηση 2 και 3 ετών! Καθυστέρηση που οι Αερολέσχες δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά.

β. Ανατίθενται περιπολίες στην Π.Α. αλλά σε καμμία περίπτωση δεν καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας και ούτε είναι συνεχείς (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας).

Καταθέτω λοιπόν την παρακάτω πρόταση:

Σύσταση υπηρεσίας μονίμων εναερίων περιπολιών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Ειδικότερα:

  1. Δύο (2) ελαφρά μονοκινητήρια α/φ ανά γεωγραφικό διαμέρισμα/περιφέρεια, τα οποία θα περιπολούν 365 ημέρες τον χρόνο και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο λόγος που προτείνονται 2 α/φ είναι να μην υπάρξει περίπτωση ακύρωσης των περιπολιών λόγω τεχνικού κωλύματος ενός από αυτά. Οι περιπολίες θα είναι συνεχείς και αδιάλειπτες και μάλιστα με εναλλασσόμενα σχέδια πτήσης ώστε να μην είναι προβλέψιμες από “κάποιους”.
  2. Ενδεχομένως, θα ήταν δυνατό να φέρουν απλό φωτογραφικό εξοπλισμό, ώστε να καταγράφονται τυχόν ύποπτες ενέργειες.
  3. Μία τέτοια υπηρεσία με συνεχή δραστηριότητα καθ' όλο το έτος, μπορεί να καλύψει και άλλες παρεμφερείς ανάγκες επιτήρησης (συνόρων, λαθρεμπορίας, κλπ).

Με ένα σύντομο υπολογισμό θα απαιτούντο περίπου 12 τέτοια α/φ για το σύνολο της επικράτειας. Το κόστος κτήσης ενός τέτοιου α/φ κυμαίνεται περί τα 150.000€, ενώ το κόστος συντήρησης και καυσίμων περί τα 15.000€ ετησίως.

Συνολικό κόστος εξοπλισμού 1.800.000€ και 180.000€ ετησίως για συντήρηση. Το ύψος του ποσού αυτού συμπεριλαμβανομένου και του κόστους μισθοδοσίας του απαραίτητου προσωπικού θεωρώ ότι είναι αμελητέο συγκρινόμενο με την εθνικής εμβέλειας ωφέλεια που μπορεί να αποδώσει και σαφώς “ανύπαρκτο” σε σχέση με το κόστος καταπολέμησης μιας ανεξέλεγκτης πυρκαϊάς.

No comments: