8.12.07

Εκθεση των μυστικων υπηρεσιων ΗΠΑ για το Ιραν. Μια ανατροπη?

Επεσε σαν κεραυνος η εκθεση των μυστικων υπηρεσιων των ΗΠΑ για την υποθεση του Ιραν που δοθηκε στη δημοσιοτητα την 3/12/2007. Το National Intelligence Estimate (NIE) ανατρεπει το βασικο επιχειρημα της κυβερνησης Bush περι αναπτυξης πυρηνικων οπλων απο το Ιραν, λεγοντας οτι "το Ιραν σταματησε το προγραμμα αναπτυξης το φθινοπωρο του 2003". Μπορειτε να κατεβασετε ολο το κειμενο του ΝΙΕ.

Κατι δεν μου παει καλα σε αυτην την κινηση των μυστικων υπηρεσιων. Το γεγονος οτι ξαφνικα αδειαζουν τελειως τον προεδρο των ΗΠΑ (εστω κι αν αυτος ειναι ο ελλειπης Bush), ξεδοντιαζοντας τον απο το βασικο του επιχειρημα εναντιον του Ιραν, ειναι τελειως απροσδοκητο και σιγουρα κατι κρυβεται απο κατω. Δεν μπορω να φανταστω οτι βγηκε ενα τετοιο κειμενο ετσι απλα απο μια "ανεξαρτητη", μη ελεγχομενη (?) υπηρεσια. Τα σεναρια ειναι πολλα και οι ερμηνεια του κειμενου απο καθε ενδιαφερομενη πλευρα (βλ. κυβερνηση ΗΠΑ, Πενταγωνο, ΕΕ) ειναι διαφορετικη. Θα επανελθω σε αυτο.

Σημ: Ολη αυτη την εβδομαδα βρισκομαι στις ΗΠΑ. Παρατηρω οτι τα ΜΜΕ δεν ασχολουνται σχεδον καθολου με το θεμα. Κοινως, το εχουν θαψει...

No comments: